Toucinho do céu – Σαν να δαγκωνεις Ουρανο

Το Toucinho do céu δεν είναι γλυκό. Μάλλον, δεν είναι ένα απλό γλυκό. Πρόκειται, ίσως, για  ό,τι νοστιμότερο βγάζει η Βραζιλία – μετά τις γυναίκες της.

Το δοκίμασα πριν λίγο καιρό στο σπίτι φίλων όταν το έφερε, σαν σωστός φιλοξενούμενος, για κέρασμα από την χώρα του ο Πορτογαλοβραζιλιάνος Artur Verdini Meireles, αγαπημένος φίλος της υπέροχης οικογένειας Μπίνιου, των οικοδεσποτών μας.

Είμαι άνθρωπος που δεν αγαπά πολύ τα γλυκά – για την ακρίβεια σπάνια τα τιμώ. Για να καταλάβετε όμως για το πόσο εθιστική είναι η γεύση του, πρόλαβα να βγάλω μόνο τη φωτογραφία που βλέπετε. Στη συνέχεια συμμετείχα στο …κατασπάραγμα του “κομματιού από Ουρανό”, όπως προσπάθησε να μας μεταφράσει με τα φτωχά του Ελληνικά ο χαμογελαστός γίγαντας Artur.

Ανακάλυψα την συνταγή όμως και…voila!

Bom Apetite!

Υλικά

2 κούπες ζάχαρη

1/2 κούπα νερό

2 κούπες πολύ ψιλά τριμμένα, ζεματισμένα αμύγδαλα

10 κρόκοι αυγών

3 ολόκληρα αυγά

1 κγ τριμμένη κανέλα

1 πρέζα αλάτι

1 κγ ξύσμα πορτοκαλιού

1 κγ Amaretto

φρέσκια (αν είναι δυνατόν) βανίλια

 

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 C.

Χτυπήστε τα αυγά και τους κρόκους και βουτυρώστε ένα ρηχό ταψί (περίπου των 18 εκ. σε διάμετρο), πασπαλίζοντας και ελάχιστο αλεύρι σε πάτο και τοιχώματα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι. Μόλις πάρουν βράση προσθέστε τη πούδρα των αμυγδάλων. Με μια ξύλινη κουτάλα συνεχίστε να ανακατεύετε σε μέτρια/χαμηλή φωτιά. Θα χρειαστεί να ανακατεύετε (απαλά – μην το παρακάνετε) για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει η κρέμα να πήζει, τόσο ώστε αν κάνετε ένα αυλάκι με την κουτάλα στον πάτο, να παραμένει για μερικά δευτερόλεπτα.

Σβήστε τη φωτιά και ενσωματώστε τα αυγά, την κανέλα και την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το Amaretto. Ξανανάψτε τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε για να μην σας πιάσει.

Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και ψήστε για περίπου 15 λεπτά στους 180 C.

 

Σερβίρισμα

Αφήστε να κρυώσει και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρετε σκέτο ή και με παγωτό.

 

Tips

Καλύτερα να το βγάλετε από τον φούρνο λίγο νωρίτερα, παρά λίγο αργότερα. Πρέπει να είναι ελαφρώς νωπό, ειδικά στο κέντρο του.

 

 

Advertisements
Comments
2 Responses to “Toucinho do céu – Σαν να δαγκωνεις Ουρανο”
  1. voula voulgari says:

    πολύ μπροστά το blog σου!!!
    υπέροχη δουλειά

  2. Katerina says:

    Και πάνω που είπα να κόψω τη ζάχαρη!!!!… Καλού – κακού τυπώνω τη συνταγή!!!…

    Υ.Γ. Πολύ… νόστιμο blog!!!!… Μπράβο!!!!…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: