Me: The Sushi Junkie

Στην ιαπωνική κουζίνα μυήθηκα έναν χειμώνα του 1995, στο Λονδίνο. Έχοντας μετρήσει τα Βέλγικα Φράγκα του φοιτητικού εμβάσματος που μου έστελναν οι γονείς, πιστεύοντας πως τα χρησιμοποιώ για να επιβιώσω κατά τη διάρκεια των ημερών σκληρού διαβάσματος, αποφάσισα πως αν πάρω το χόβερκραφτ από την Οστάνδη και με φιλοξενήσει η Λίλα, μου αρκούν για 5 μέρες στη γκρίζα πόλη του David Bowie και του Heston Marc Blumenthal.

Ειδικά τον τελευταίο δεν τον γνώριζα (όπως και κανείς σχεδόν) αλλά δεν έχει σημασία. Ακόμα και αν ήταν διάσημος σεφ τότε, τα χρήματά μου δεν αρκούσαν ούτε για το κουβέρ στο Fat Duck. Στο θέμα μας όμως: την παρθενική μου γεύση από Ιαπωνία την πήρα σε ένα υπόγειο, λιτό, ταπεινό αλλά καθαρό και αποτελεσματικό sushi restaurant. Ελάχιστα τραπέζια και ένα “μπαρ” που έκανε ένα Γ γύρω από δυο αμίλητους Ιάπωνες, οι οποίοι ντυμένοι στα λευκά, δούλευαν με οικονομία κινήσεων, αλλά εξαιρετική ταχύτητα, προκειμένου να γεμίσουν τα στομάχια αρκετών συμπατριωτών του και δυο Ελλήνων, των μόνων λευκών της αίθουσας.

Μετά από έναν αρχικό δισταγμό, και την κλισέ εμπειρία του πρωτόβγαλτου με το overdose wasabi, έφαγα όσο άντεξα. Μάλλον, όσο άντεξε η τσέπη μου, γιατί ήθελα συνεχώς και άλλο. Έγινα ένα sushi junkie. Περήφανο για τον εθισμό του. Και παραμένω μέχρι σήμερα.

Στην Αθήνα, το θέμα sushi αφού πέρασε από την εποχή “είναι trendy να τρως σούσι – και ας είναι κάτι κακοφτιαγμένο, υπερτιμημένο και σε χώρους που δεν ξέρουν να σερβίρουν ούτε μπριζόλα σωστά”, έχει ισορροπήσει σε κάποιο βαθμό. Δηλαδή συνεχίζει, σε γενικές γραμμές να είναι κακό και ακριβό, όμως τουλάχιστον το σερβίρουν σχεδόν μόνο σε ιαπωνικού ύφους εστιατόρια.

Τα δικά μου αγαπημένα είναι δυο, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το Matsuhisa, στον Αστέρα, ήταν όταν πρωτοάνοιξε, και παραμένει, ό,τι πιο ποιοτικά κοσμοπολίτικο έχει παρουσιαστεί στην ελληνική εστίαση. Το παιδί του Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa ήρθε σαν ευλογία για τους ουρανίσκους και τα στομάχια μας, όσο και αν δεν είναι το ίδιο και για τις τσέπες μας. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που δεν το έχω μετατρέψει σε …ταβέρνα της γειτονιάς μου, όπως κάνω δηλαδή, κατά καιρούς, με το Furin Kazan, στην Απόλλωνος, λίγο κάτω από το Σύνταγμα.

Η μικρή ιαπωνική “ταβέρνα”, ουσιαστικά, έχει γίνει hip στέκι, γιατί πέρα από το εξαιρετικά κεντρικό του location, έχει, τηρουμένων των αναλογιών, λογικές τιμές. Με περίπου 25 ευρώ το άτομο θα φάτε ικανοποιητικά τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα.

Σαφώς απέχει από το Matsuhisa. Απέχει όσο ένα γκρουπ μετρίως ταλαντούχων, αλλά αξιοπρεπών ερασιτεχνών μουσικών από τους Depeche Mode.

Το μεν Matsuhisa διαθέτει sushi chefs εξαιρετικά εκπαιδευμένους, των οποίων τα μαχαίρια κόβουν το ψάρι με  φινέτσα καλλιτέχνη και ακρίβεια χειρούργου. Τα τυλίγματα είναι έργα τέχνης, και η παρουσίαση ακόμα και του πλατώ του sushi, που στο συγκεκριμένο εστιατόριο αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του μενού, εξαιρετική. Οι πρώτες ύλες είναι όλες υψηλής ποιότητας, αρκετές εισαγωγής, και το προσωπικό εκπαιδευμένο για αντίστοιχου επιπέδου εστιατόρια. Γι’αυτό και οι τιμές είναι αντίστοιχες. Για ένα καλό, πλήρες δείπνο δεν θα φύγεις με λιγότερα από 80 – 100 ευρώ το άτομο

.    

Μην με παρεξηγήσετε, δεν επισκέπτομαι το Furin Kazan μόνο για τις τιμές και την εγγύτητά του στο σπίτι μου. Το φαγητό του είναι αξιοπρεπέστατο, σαφώς καλύτερο από άλλα πιο hip και “κυριλέ” ιαπωνικά του Κολωνακίου και των Βορείων Προαστείων. Κάνουν λάθη στα τυλίγματα, η παρουσίασή τους είναι απλούστατη, όμως είναι ανεπιτήδευτοι, αποτελεσματικοί και σε αντιμετωπίζουν τυπικά μεν, αλλά φιλικά.

Κλείνοντας, θα πω κάτι που ίσως σας ακουστεί οξύμωρο. Τα δυο αυτά εστιατόρια είναι από τα πλέον value for money της Αθήνας. Ναι ακόμα και το ακριβό Matsuhisa. Γιατί αποτελεί, έστω και με μια δόση υπερβολής, αν το σκεφτείτε εξαιρετικό παράδειγμα σχέσης Ποιότητας – Τιμής. Και ειδικά η πρώτη, είναι τόσο σπάνια πια που, ενίοτε, αξίζει και να την πληρώνουμε λίγο παραπάνω.

Matsuhisa Athens Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη Τηλ.: 2108960510

Furin Kazan Απόλλωνος 2, Σύνταγμα Τηλ.: 2103229170

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: